dog cat rabbit rabbit hamster ferret Parrot bird fish Turtle lizard
Куче Котка Гризачи Чинчила Хамстер Фретка Папагал Птици Риби Костенурки Влечуги
Начало Луксозни аквариуми Ямайка Шкаф за аквариум JamaikaПластмасови аквариуми Контейнер за костенурка Декоративен филтър за аквариума Остров за костенурки Храни за костенурка: - за голяма костенурка 10-50 см - за малка костенурка 5-15 см- пинсети за подаване на храна Добавки за костенурка > калций за костенурка > мултивитамини за костенурка > имуностимулант за костенурка Препарати за водата Почистване на аквариум Специално предложение Нови продукти Съвети за отглеждане на костенурка

Костенурките са едни от най-древните животни, съвременници на динозаврите. Преживели милиони години без да се променят особено, тези животни трудно могат да бъдат сбъркани, защото разполагат с една характерна особеност – тялото им е покрито с черупка, която е надеждно средство за пасивна защита.

Черупката (панцир), се състои от две части — горна (карапакс) и долна (пластрон), съединени странично чрез мост.

Има изцяло сухоземни видове костенурки, обитаващи дори пустинни области, както и водни представители, срещащи се в солени води (морски костенурки) и в сладки води (сладководни костенурки). Размерите варират от 10 cm до 200 cm, съответно с тегло от няколко десетки грама до 600 килограма.

Най-голяма е морската костенурка, чиято черупка достига на дължина до 2 метра и тежи повече от 600 кг. Сред сладководните костенурки безспорен гигант е каймановата костенурка (Macroclemys Temminki), която има дължина 1,5 метра и маса около 60 кг, докато рядката паякообразна костенурка едва достига 10 см дължина и маса под 100 грама.

Костенурките са едни от най-дълголетните животни. Известни са случаи за костенурки, доживяли до 150 години. Всички водни костенурки са хищници, те се хранят с различни мекотели, ракообразни, риби, жаби и други.

За отглеждане на водни костенурки се използуват аквариуми, оборудвани с островче от камъни, палудариум или аква-терариуми, тоест аквариум преграден на две, като едната част е суша, а другата вода. Необходимо е да се знае, че за две костенурки с дължина на черупката 20-30 см е нужна около 150 литра вода.

Маркови стъклени аквариуми за костенурки можете да намерите тук >
Пластмасови аквариуми - за малки костенурки разгледайте тук >

Температурата на водата за повечето костенурки трябва да бъде между 25-28 градуса. Тя най-лесно може да бъде поддържана с обикновен аквариумен нагревател, като предлаганите тук >

Напълно нечупливи нагреватели, много подходящи дори за аквариуми с големи костенурки се предлагат тук >

Термометри за аквариум ще намерите тук >>

Не е задължително на дъното на аквариума да има някаква настилка, но е необходимо наличието на няколко камъка, които да се подават над водата. Така костенурките ще могат да се катерят по тях. Също така, за малки костенурки, могат да се използват парченца дървесна кора, която плувайки във водата им дава възможност да се качват и почиват върху нея.

Острови за аквариум можете да разгледате тук >

Над водната част в аквариума се монтира нагревателна лампа, така че въздухът над водата да бъде топъл, а освен това и костенурките ще излизат да се нагряват под нея.

Водните костенурки се хранят предимно с животинска храна. Това включва парченца месо, риба, дъждовни червеи, тубифекс и други. Като добавка е хубаво да им се предлагат и различни видове растителна храна, например салата, зеле, листа от глухарче и различни видове водорасли.

висококачествена храна за костенурки с размер 5-15 см ще намерите тук >

висококачествена храна за костенурки с размер 10-50 см ще намерите тук >

Младите костенурки се хранят всеки ден, а възрастните 3-5 пъти седмично.
Хубаво е, ако можете да научите вашите костенурки да ядат от пинсет - щипци и пинсети за аквариум ще намерите тук >

По този начин може да контролирате количеството храна дадена на животните, освен това храната ще се изяжда на момента и ще избегнете замърсяванета на водата.

Витамини и добавки за костенурки ще откриете тук >

Необходимо е да обърнете особено внимание на чистотата на водата. Лошата хигиена води до възпаляване на очите при младите костенурки и способства за развитие на различни болести по тях. Препарати, улесняващи поддръжката на аквариум с костенурки значително ще улеснят грижите за тях - можете да получите повече информация тук >>

Аксесоари за почистване на аквариум можете да намерите тук >

Декоративен филтър за аквариум на костенурки, съчетаващ скала за катерене и водопад ще намерите тук >

Задължително е облъчването на костенурките с ултравиолетова лампа, а през лятото по възможност изкарването им на слънце.
Повечето костенурки достигат полова зрялост на 7-9 години. За да определите приблизителната възраст на вашата костенурка, трябва да си изберете една плочка от карпакса й и да преброите в нея годишните пръстени подобно на тези на дърветата. При младите костенурки това става много лесно. Мъжките се различават от женските по по-вдлъбнатия си пластрон и по-дългата си опашка.

 

Млади и подрастващи костенурки трябва да се хранят 2-4 пъти на ден в количество,
което те могат да погълнат напълно за около 10 минути.

Порастнали костенурки се хранят 3-5 пъти седмично, давайте количество, което могат да погълнат напълно за около 10 минути.

<< обратно