dogcatrabbitferretmouseparrotbirdfishturtlelizard
Начало Аквариум Маса за аквариума Оборудване на аквариума Грижи за водата Подобрители на водата Препарати против алджи Контрол на PH/KH Бактериален активатор Тестове за водата Торове за растенията Лечение на рибките Препарати против охлюви Препарати за езерото Декориране на аквариума Растения и торове Храни за рибки Автоматична хранилка Контейнери за рибки Тестове за водата Средства за почистване Книги за отглеждане на рибки Професионални съветиПоддържане на оптимални условия в аквариума на вашата рибка

Поддържането на аквариум, пълен с живи водни обитатели, е възнаграждаващо начинание, но изисква грижа и внимание. Независимо дали вашия аквариум е със сладководна или соленоводна среда, има основни принципи, които трябва да следвате. От нивата на pH до промените на водата, ето десет основни съвета, за да осигурите оптимални условия и визуално впечатляващ аквариум.

  1. Правилна подготовка на водата

Качеството на водата във вашия аквариум е от огромно значение за благосъстоянието на вашите риби и водни растения.  При смяната на водата на аквариума се използва чешмяна вода, която съдържа различни свойства, включително минерали, хлор и амоняк, които трябва да бъдат балансирани. Използването на биологични агенти или добавки е от съществено значение за кондициониране на водата, като се гарантира, че тя е подходяща за вашите плуващи домашни любимци.

  1. Климатизиране на вашите рибки

Климатизацията е решаваща стъпка при въвеждането на рибите в новото им местообитание. Деликатните видове риби могат да изпаднат в шок без подходяща климатизация. Препоръчва се тестване на химичния състав на водата. Оставете рибите в запечатаната им торба поне 15-20 минути, като постепенно добавяте аквариумна вода на всеки пет минути. Този процес улеснява климатизацията.

  1. Приспособяване към температурата

Приспособяването на рибите към температурата на водата във вашия аквариум е жизненоважно. Потопете запечатаната торба в резервоара за 15-20 минути, като добавяте четвърт чаша аквариумна вода на всеки пет минути. Този процес създава по-благоприятна околна среда на рибата, правейки климатизацията по-плавна.

  1. Поддържане на pH баланс

Следете нивата на pH, за да балансирате киселинността и алкалността. За сладководните риби предпочитаните нива на pH са от 6,6 до 6,8, докато за соленоводните риби са между 7,6 и 8,4. Редовно проверявайте нивата на нитрати, нитрити и амоняк, като коригирате според видовете риби и вида на аквариума.

  1. Осигуряване на подходяща температура на водата

Поддържайте постоянна температура на водата. Драстичните температурни промени могат да бъдат фатални. Сладководните риби се нуждаят от 22°C – 27°C, докато соленоводните риби виреят между 23°C – 26°C. Проучете специфичните нужди на вашия вид риба и помислете за нагревател, ако е необходимо.

  1. Редовна смяна на водата

Сменяйте 25 процента от водата всеки месец, за да поддържате чистотата и да стабилизирате концентрациите на нитрати. Тази практика също така премахва остатъците и отпадъците, намалявайки стреса на вашите риби.

  1. Почистване на стъклото и конструкциите на резервоара

Внимавайте с натрупването на водорасли, за да осигурите чиста вода и достатъчно нива на кислород. Прекомерното количество водорасли може да доведе до изчерпване на кислорода и да навреди на рибите и растенията. Приложете ефективни мерки за контрол на водораслите за здравословна среда.

  1. Избор на правилния размер на резервоара

Избягвайте пренаселеността, която може да доведе до ниски нива на кислород и повишен стрес. Определете подходящия размер на аквариума спрямо броя на вашите риби.

  1. Избор на съвместими видове риби

Проучете кои видове риби могат да съжителстват хармонично. Уверете се, че имат достатъчно пространство и ресурси.  Избягвайте видове, които могат да станат териториални или агресивни.

  1. Пазете ги от прехранване

Прехранването води до излишни отпадъци и храна в резервоара. Създайте последователен график на хранене и осигурете подходящо количество храна, за да поддържате качеството на водата и нивата на кислород.

Източник на статията: https://zoocc-bg.com/