dogcatrabbitferretmouseparrotbirdfishturtlelizard
Всичко за птиците Клетки Малки клетки Средно големи клетки Големи клетки, волиери Аксесоари за клетка и играчки Храни Храни за вълнисти папагалчета Храни за канарчета, финки Храни за малки папагали Храни за средни папагали Храни за големи папагали Храни за новоизлюпени птици Храни за насекомоядни птици Храни за плодоядни и нектароядни Храни за амазонски средни папагали Храни за амазонски големи папагали Храни за африкански средни папагали Храни за африкански големи папагали Храни за австралийски дългоопашати Храни за австралийски големи Храни за лори Мека храна Яйчна храна Витамини, крекери, добавки Външна къщичка


С какво да храним птицата, за да е здрава?

Това е сигурно най-интересната и важна тема, касаеща птиците.

Основната храна на птицата е просо. В клетката трябва винаги да има просо. Птиците сами усещат какво количество им е нужно да изядат. Като основна храна птиците могат да се хранят и с овес, чист овес. Небелен, натурален. Като компромисен вариант може да им се дават овесени ядки. За птиците е полезно и житото, както и слънчогледовото семе (непечено, неосолено) - но не трябва да им се дава повече от няколко пъти в месеца, защото съдържа много мазнини и лесно напълняват от него. Преди да дадете семената на птиците, можете леко да ги натрошите (за да са по-лесни за консумация).

Птиците обожават пресни зеленчуци - краставички, моркови, маруля, чушки, семена от чушки (стига да не са люти).

Ядат и зеле, но внивамайте с нитратите, особено опасни са за птиците, лесно могат да ги убият. Ако е възможно не купувайте зеленчуци отгледани в оранжерия.

Много харесват и обикновена нежна зелена трева - райграс, детелина, пирей

Не бива да им се дава магданоз.

Давайте им пресни плодове - ябълки, особено семената на ябълката, круши, сливи, тиква. Всички плодове трябва да са добре измити.

Никоя птица не обича цитрусови плодове особено, но може да им давате по малко.

Давайте им сварено яйце веднъж или два пъти в месеца. От него се снабдяват с незаменими протеини и витамин D.

Не изхвърляйте черупката на яйцето! Измийте я, запечете я леко на котлона, докато изсъхне добре и я натрошете ситно. Дайте я на птиците - снабдява ги с калций.

Друг източник на калций е варовика. Птиците го дъвчат с апетит, така че слагайте им по някое варовиково камъче в клетката.

Птиците обичат хляб. Няма значение какъв. Сложете парченце леко влажен хляб между решетките на клетката и така ще го лапат, че ще ви се дояде и на вас.

още за хранене на папагали >>

 

Специализирани храни за птици - създадени от орнитолозите на парка Лоро в Тенерифе, които се грижат за най-богатата колекция от папагали в света можете да намерите тук >>

В клетката на птиците винаги трябва да има пясък - те се нуждаят от пясък, за да усвояват по-добре храната си. Пясък за птици, дезинфекциран при 1100 градуса Целзий
можете да намерите тук >>

 

<< обратно

Какво трябва да знаем преди да купим папагал?

Децата ми искат птичка!

Как да изберем клетка за птица?

Колко шум вдига тази птица?

Как да почистим и дезинфекцираме клетката за птици?

С какво да храня птицата, за да е здрава?

Съвети за хранене на папагал

Как да си направим къща за птици?

Клетки и поставки за клетки

Как да се грижим за здравето на папагала.

Африкански сив папагал - информация и грижи.

Почистване на вана за птици

Как да пътуваме с птица

Трениране с кликер

 


Design Melia Ltd ***** All Rights Reserved