dog cat rabbit rabbit hamster ferret Parrot bird fish Turtle lizard
Куче Котка Гризачи Чинчила Хамстер Фретка Папагал Птици Риби Костенурки Влечуги
Начало Терариуми Exo-Terra Терариуми EXPLORA Поставки за терариум Декорация, растения, укрития Корен Декоративен фон - скала Плаващи растения Висящи растения Кактуси Лиана Пясък и субстрат Reptile Den - укритие Rock Outcrop - скален масив Оборудване на терариум Осветително тяло Лампи Контролер за осветление Термометър Хигрометър Отоплителни тела Керамична крушка Нагревател за дъно Нагревателен камък Катинар Пинсети Декоративен съд за вода Декоративен съд за храна Вивикатор - трептяща хранилка Фонтан с помпа Устройство за мъгла Водопад Филтър Пластмасови контейнери Храни за земноводни и влечуги Добавки, витамини Аксесоари Съвети за отглеждане Зелената игуана-справочник



 

 

Оборудване на терариум Декоративнии елементи, укрития Аксесоари за терариум

ЗЕЛЕНАТА ИГУАНА - ОТГЛЕЖДАНЕ И ГРИЖИ

Съдържание:
Въведение, Избор на игуана, Къде да я настаним, Отопление, Осветление, Хранене, Вода, Опитомяване, Подрязване на ноктите, Здравословни проблеми , Книги и справочници

Въведение

Преди всичко трябва да знаете, че зелените игуани, ако се отглеждат правилно, порастват и стават много големи. Много често хората си купуват бебе игуана, защото е симпатично малко гущерче, но когато започне да става по-голямо, отколкото им се иска, решават да се отърват от него.

Запомнете: когато порасне игуаната не само ще стане по-голяма от аквариума си, тя ще се нуждае от собствен, направен по поръчка терариум, или дори от собствена стая.

Може, разбира се, да се разхожда свободно из къщата ви, но ще трябва да и осигурите добре отоплено собствено място за почивка.

Виж съдържанието

Избор на игуана

Когато си избирате игуана, добре е да предпочетете тази, която застава нащрек, но остава сравнително спокойна, когато посегнете към нея. Игуаната трябва да има чисти, ярки очи, да няма рани и язви, драскотини и белези, да изглежда здрава и добре хранена. Добре е също да бъде гледана на чисто място - замърсеният терариум е предпоставка за развитие на бактерии и разпространение на болести.

Виж съдържанието

Къде да я настаним

Аквариум - от 120 до 200 литров - е добър начален дом за игуаната ви. С порастването на игуаната вероятно ще се наложи да и направите собствена клетка. Размерът на клетката се определя така:

дължина: два пъти дължината на гущера,
ширина: равна на две трети от дължината на гущера;
височина: равна на дължината на гущера или по-висока;

Колкото по-висока е клетката, толкова по-добре. Гущерите обичат да се катерят и обожават да бъдат нависоко.

Подът на клетката може да се покрие с различни неща: с кора от дърво, изкуствена трева, килим, вестници, ситен чакъл и др.
Парчетата кора и стърготините често привличат насекоми и мравки, имайте това предвид. Кедровият талаш е токсичен - избягвайте го.

В естествената си среда игуаните живеят по дърветата. Затова е задължително в клетката им да има клони, по които да се катерят. Клоните се подбират в зависимост от големината на гущера - трябва да може лесно и удобно да се покатери по тях.

Виж съдържанието

Отопление

За да могат да храносмилат и за да функционира имунната им система, игуаните трябва да живеят на топло. Препоръчва се в терариума на игуаната да поставите термометър, за да можете да следите температурата. Игуаната не може да живее при температура под 18 градуса. Добре е да и осигурите "място за затопляне" на което обаче температурата да не надвишава 30 - 35 градуса. Обикновено се използва отоплителен уред, до който игуаната да няма достъп - например подово отопление под терариума или климатик. Домовете на повечето хора обикновено са достатъчно топли, за да се чувства игуаната комфортно в тях.

Помещението, в което живее игуана, трябва да бъде в температурния диапазон от 18 до 35 градуса.

Нощем е безопасно температурата да пада до около 18-20 градуса. Болните или възстановяващи се от болест игуани, обаче, трябва да бъдат държани на топло не само през деня, но и през нощта. Внимавайте - игуаната може да се изгори сериозно, ако поставите в клетката и отоплителен уред, чиято температура става твърде висока.

Виж съдържанието

Осветление

За да е здрава игуаната, тя се нуждае от редовно излагане на слънчева светлина. Това е единственият начин организма и да произвежда витамин D3, който и позволява да усвоява калция от храната си. Никакво изкуствено осветление, дори много скъпо, не може да се сравнява по здравословен ефект с естествената слънчева светлина. Осветление, което изглежда естествено, може да има психологически ефект върху игуаната ви, което също не е за пренебрегване, но за да бъде здрава и в добра форма, тя се нуждае от редовно излагане на слънце.
Няколко правила в това отношение:

  • Не оставяйте игуаната в стъклен терариум на слънце. Температурата вътре в терариума бързо се покачва до смъртоносни нива.
  • Не оставяйте игуаната на слънце без възможност да се скрие. Винаги осигурявайте сянка, на която да може да се скрие, ако пожелае.

Нищо не може да замени здравословните ефекти на редовната разходка навън. Съчетана с правилно хранене, тя гарантира отлично здраве и чудесен външен вид на игуаната ви.

Виж съдържанието

Хранене

Храненето на игуаната директно се отразява на здравето и общото и състояние. Зелените игуани са изцяло тревопасни. Трябва напълно избягвате да ги храните със животински протеини - кучешка, котешка храна и "човешка храна". Игуаните обичат да ядат човешка храна - например обичат пица, но такава храна е много вредна за тях и може да доведе от отказ на бъбреците им да функционират. Ако давате подобни неща на игуаната си, не го правете повече от веднъж месечно.

Зелевите продукти също не се препоръчват в големи количества - могат да навредят на щитовидната жлеза. Зелеви продукти са например: броколи, карфиол, брюкселско зеле, цветно зеле и други. Зелеви продукти могат да се дават, но не непрекъсното и не в много големи количества. Спанак не бива да се дава на игуаната изобщо, защото я лишава от калций.

На игуаните трябва да се дава храна богата на калций и витамин D и бедна на фосфор.

Основна част от диетата на игуаната трябва да бъдат зелените зеленчуци. Това включва: листни зеленчуци, зелеви храни, глухарчета, листа от ряпа и др. Други полезни за игуаната храни са: тиква, тиквички, малини, къпини, боровинки (богати са на калций), банани, и всякакви други плодове. Можете да давате и готови специализирани храни, но задължително прибавяйте в ежедневната диета на игуаната зелени зеленчуци. Ако се храни правилно и здравословно, игуаната не се нуждае от хранителни добавки.

Виж съдържанието

Вода и влажност

Добре е в терариума винаги да има купа с чиста вода. Ако игуаната ви я изпива редовно, това означава, че влажността в терариума е твърде ниска. Игуаните получават голяма част от водата, от която се нуждаят, от въздуха. В естествени условия те рядко пият вода. За да се чувства добре, игуаната се нуждае от влажност на въздуха между 95 и 100 %. Ако използвате пулверизатор, за да напръсквате редовно игуаната с вода или - още по-добре - ако поставите овлажнител за въздух в терариума, ще и осигурите влажността, от която се нуждае.

Виж съдържанието

Опитомяване

Когато доведете нова игуана у дома си, дайте и седмица-две да свикне със заобикалящата среда (да се аклиматизира). След това можете да започнете да я опитомявате - тоест да я приучавате да бъде докосвана, вдигана и носена. Започнете с кратко повдигане и задържане на игуаната по няколко минути всеки ден. Скоро ще свикне с това. Ако и говорите с мил, мек глас докато галите шията и телцето и, тя много бързо ще се успокои. Отделяйте всеки ден време на игуаната си, тя се нуждае от нежност и близост, както котката или кучето се нуждаят от тях.

Някои игуани не подлежат на опитомяване - остават неспокойни и агресивни цял живот. Затова се препоръчва, когато избирате гущер, да се спрете на спокоен и неагресивен екземпляр.

Разумно е игуаната ви от малка да свикне да бъде разхождана с нашийник (или нагръдник) на повод. Това е особено полезно, когато я извеждате на слънце. Много магазини, включително и този сайт, предлагат каишки и нагръдници, специално пригодени за игуани. Изберете нашийник, който е здрав, но не е направен от груба материя - например никога не използвайте метална верига. Може сериозно да нараните игуаната си. Внимавайте да не я стресирате, защото тя ще реагира много отрицателно на грубото ограничение.

В началото и поставяйте нашийника или нагръдника вътре вкъщи, за да свиква да ги носи, но не използвайте повод. След това се опитайте да я разхождате на каишка из стаята. Вероятно игуаната ще изпадне в паника и ще се оплете в повода, докато се опитва да се освободи. Не се тревожете - бъдете готови да я разплетете и да опитате отново.

След като посвикне да бъде водена на повод вътре в къщи и ако изглежда сравнително спокойна, когато го носи, опитайте да я изведете навън. Бъдете готови за бурна реакция. Всички тези нови звуци, предмети, миризми, движения сериозно ще стреснат игуаната. Уверете се, че поводът е достатъчно здрав, та да задържи побесняла игуана и го дръжте здраво. Повечето игуани свикват с повода и с разходките след известно време. Но не всички. Някои игуани никога не се примиряват нито с повода, нито с излизането на улицата.

Не съществува игуана, която послушно ще върви до вас като куче, но поне можете да бъдете спокойни, че докато е на повод не може да избяга и да си навлече сериозни неприятности.

Виж съдържанието

Подрязване на ноктите

Добре би било отвреме-навреме да подрязвате ноктите на гущера си, особено по време на първоначалното опитомяване. Ако не ви се ще остри като бръснач нокти да раздират кожата ви, по-добре се научете как да ги режете. Обикновено са необходими двама души. Единият държи гущера за врата и гърдите с едната ръка, а с другата пред предните крака, а другият подрязва ноктите му (на гущера).

Никога не задържайте гущера за опашката. Никога не вдигайте гущер за опашката. Тя може лесно да се откъсне. По-късно, разбира се, ще му порасне нова, но няма да е така красива като първата.

Та, значи, единият човек държи гущера, а другият намалява ноктите му със специален уред за отрязване на нокти. Можете да го намерите и в нашия магазин. Внимавайте да не засегнете кръвоносен съд. Ако това се случи, изтрийте раничката със спирт и я поръсете с царевично нишесте, за да спрете кръвта.

Виж съдържанието

Здравословни проблеми

Игуаните са много здрави животни и не се разболяват често, ако се грижите добре за тях и ако ги храните разумно.

Има няколко болести, които са много опасни за тях.

Бъбречната недостатъчност, да речем, много бързо ги убива. Ако игуаната ви показва признаци на слабост, не е активна, пие много вода, не е контактна, или има диария, веднага я заведете на квалифициран ветеринар. Това са симптомите на бъбречната недостатъчност.

Женските игуани са застрашени от слепване на яйцата. Дори и неоплодените яйца могат да причинят проблеми.

Ако отглеждате игуани, препоръчително е да си намерите добър ветеринар. Под "добър" имаме предвид квалифициран и опитен лекар, който разбира от отглеждане на влечуги. Ветеринар, който не знае нищо за влечугите, вероятно няма да постави правилна диагноза и няма да може да излекува гущера ви. Дори е добре първо да намерите ветеринар, а после да си купите игуана.

Виж съдържанието

Статията е с произход сайта http://my.pclink.com - Автор D. Kelley

Книги и справочници

Когато купувате игуана, добре е да си купите и справочник за отглеждането и. Можете да посещавате и нашия сайт - ние постоянно търсим за вас нови, полезни източници на информация и продукти, за да улесним максимално грижите за вашия домашен любимец.

Отворено писмо до любителите на красивите гущери (фрагменти) >

Поръчка/Доставка Карта на сайта Гаранция Източници Връзки За контакт Реклама