dogcatrabbitferretmouseparrotbirdfishturtlelizard
Начало Аквариум Маса за аквариума Оборудване на аквариума Грижи за водата Подобрители на водата Препарати против алджи Контрол на PH/KH Бактериален активатор Тестове за водата Торове за растенията Лечение на рибките Препарати против охлюви Препарати за езерото Декориране на аквариума Растения и торове Храни за рибки Автоматична хранилка Контейнери за рибки Тестове за водата Средства за почистване Препарати против болести Професионални съвети


< всички тестове

JBL Nitrati Test Set - NO3 - тест за измерване нивото на нитрати във водата - Подходящ за сладководни, морски аквариуми, и за градински езера

Препоръчителни нива в аквариум
Количеството реагент е достатъчно за около 50 измервания
Скалата обхваща стойности от 0.025 to 1.0 mg/l нитрити
Цветна скала с девет цвята, епруветки, блок за сравняване

Тест JBL Nitrat Test Set - NO3 - цена 25.80 лв

Производител JBL GmbH&Co, Newhofen, Germany

 

Нитратите са част от естествения цикъл на декомпозиция на органичните вещества в аквариума. Цикълът е: протеини - амоняк - нитрити - нитрати. Измерванията на количеството амониеви йони, нитрити и нитрати в аквариума позволява да се направят заключения относно ефективността на биологичната филтрация. Ако количеството нитрати се покачва непрекъснато, което е нормално защото нитратите са крайна фаза на цикъла на разграждане на протеините, а стойностите на амоняк и нитрити стоят ниски, значи аквариумната система функционира прекрасно.
Нитратите са безвредни за рибите, дори при по-високи стойности, но могат да доведат до развитие на нежелани водорасли алги. Затова се препоръчва стойностите им да се поддържат по 50 mg/litre за сладководен аквариум и под 20 mg/l за морски аквариум. В градинските езера трябва да са под 10 mg/l

За да намалите стойностите на нитрати в сладководен аквариум: сменете 50% от водата в аквариума, добавете JBL NitratEx или JBL BioNitratEx..
За градинско езеро: засадете растения които усвояват нитрати.

Инструкции за провеждане на теста:

1. Изплакнете обилно двете тестови шишенца с аквариумна вода, която ще бъде измервана.
2. С помощта на измервателната спринцовка напълнете 2-те шишенца с по 10 мл от тестваната аквариумна вода.
3. Добавяйте реагенти само в едно от тестовите шишенца с следния ред:
а) две големи мерителни лъжички от реагент 1 - използвайте широката част на приложената мерителна лъжичка.
б) 6 капки от реагент 2, затворете шишенцето и го разтърсвайте много енергично в продължение на 1 минута. Изчакайте цветът да се установи - около 10 минути.
4. Поставете двете шишенца в сивия блок за сравняване: Шишенцето с добавените реагенти в гладкия отвор на блока, а шишенцето с вода без реагенти в отвора, в който има улей.
5. Поставете блока за сравняване върху цветната скала - шишенцето с чиста аквариумна вода без реагенти трябва да попадне върху цветната част, а шишенцето с вода съдържаща реагенти - върху бялата част. Местете сравняващия блок с шишенца по цветната скала - докато цвета на водата с реагентите се приближи максимално до цвета на водата без реагенти.
6. В улея можете да прочетете стойността на нитратите.

Ако цветът е по-тъмен от скалата, разредете водата в тестовата епруветка и направете отново теста. В зависимост от това какво разреждане ползвате, изчислете количеството нитрати като умножите:

5 ml аквариумна вода + 5ml дестилирана вода - умножавате резултата x 2
2 ml аквариумна вода + 8 ml дестилирана вода: умножавате резултата x 5
1 ml аквариумна вода + 9 ml дестилирана вода: умножавате резултата x 10

JBL Nitrat Test Set - NO3 - допълнителен комплект реагенти

JBL NO3 Test Reagent

Допълнителна опаковка реагенти за тест JBL NO3 Test

Опаковката е достатъчна за около 80 измервания на NO3 - нитрати

Цена 14.50 лв

Производител JBL GmbH&Co, Newhofen, Germany

Тест Sera Nitrat Test Set - NO3

Цена 19.80 лв

Sera Nitrat-test (NO3)

Тест за бързо и точно определяне на съдържанието на нитрати (NO3) в сладка и солена вода. Предлага се и отделно реагент за теста на изгодна цена.

Съдържа: 3 капкомерни шишенца x 15мл реагент 1, 2 и 4, епруветка с реагент 3, мерителен съд, мерителна лъжичка, инструкция за употреба, цветна таблица. Достатъчен за около 60 теста.За установяване на нежелани нитрати – просто, бързо и надежно!

Нитратни нива надвишаващи 50мг/л причиняват висок растеж на алги и пречат при растежа на риби и растения.Познаването на нивата на нитратите в аквариума е много важно.Понижаването на нитратните нива можа да се осъществи чрез поставянето на бързо растящи растения, използване на филтър с бавен поток и sera siporax , както и чрез чести смени на водата (само ако чешмяната вода е с ниски нива на нитрати).

Инструкция за употреба: Разклатете добре преди употреба! Не позволявайте да се смеси тестваната с аквариумната или езерна вода.

1.Изплакнете мерителното шишенце няколко пъти с водата, която ще тествате и напълнете до 10мл.Изсушете външната страна на шишенцето.

2.Прибавете 6 капки от реагент 1. Затворете и разклатете добре докато течностите се смесят.

3.Отворете шишенцето и прибавете 6 капки от реагент 2. Затворете и разклатете
докато течнностите се смесят.

4. Прибавете една мерителна лъжичка (червената) от реагент 3.

5. Затворете с капачката и разклатете енергично точно 15 секунди.

6. Отворете и добавете 6 капки от реагент 4.

Разклатете докато течностите се смесят. Изчакайте 5 мин и сравнете получният цвят с този в горния край на таблицата при дневна светлина.

Пазете от директна слънчева светлина!

Почистване: Измивайте шишенцето обилно с чешмяна вода преди и след всеки тест. Затворете реагентите веднага след употреба и не разменяйте капачките им. Да се съхранява при стайна (15 25) температура.

Да се пази заключен и далеч от деца и животни! Да не се поглъща!

< всички тестове