dogcatrabbitferretmouseparrotbirdfishturtlelizard
Начало Аквариум Маса за аквариума Оборудване на аквариума Грижи за водата Декориране на аквариума Растения и торове Храни за рибки Автоматична хранилка Контейнери за рибки Тестове за водата Средства за почистване Препарати против болести Професионални съветиКак да създадем удобна и здравословна среда за рибките?

СЪДЪРЖАНИЕ

Въведение

1 Избор и разположение на аквариум
2 Оборудване и подготовка на аквариума
3 Пристигане на рибките
4 Хранене на рибките
5 Поддържане на здравословна жизнена среда

Въведение

Аквариумът е малко късче от живата природа във вашия дом. Той е една естествена екосистема.
Аквариумът е хоби и забавление за цялото семейство, той е и начин да научим децата на отговорност и грижа за животните.
Предимството на аквариума е, че той не изисква много място и е идеален за обитателите на апартаменти, които са възпрепятствани да отглеждат големи, шумни, цапащи и късащи домашни любимци.
За да се създаде среда и да се получи балансиран биотоп е необходимо да се използват качествени технически компоненти и консумативи. Освен самия аквариум, ще са ви необходими помпа за въздух, филтър, нагревател, осветление, уред за почистване на пясъка, автоматична хранилка и др.

1.1. Изберете аквариум

Малък или голям аквариум да избера - това е първият въпрос, който си задава всеки човек, решил да отглежда рибки.

Ние не споделяме разпространеното мнение, че малкият аквариум е подходящ за начинаещи. Истината е, че в голям аквариум далеч по-лесно се поддържа балансирана и стабилна среда, която е жизнено необходима на рибките.

Разбира се, изборът на аквариум зависи от много фактори - например с колко място разполагате; какъв вид рибки желаете да отглеждате и др. Ако имате избор, съветът ни е да предпочетете по-големият аквариум, защото той при всички случаи ще предостави по-удобна жизнена среда на рибките ви.

висококачествен аквариум за рибките си, включващ всички аксесоари, можете да изберете тук...

1.2. Изберете рибки

Рибките имат специфични нужди - някои се нуждаят от солена, други от сладка вода, тропическите рибки имат нужда от по-топла вода, а има и студенолюбиви видове. За начинаещи се препоръчва да започнат със сладководен аквариум и с по-класически видове рибки.

1.3. Къде да разположим аквариума

Най-удобно е да го разположите в по-затъмнен ъгъл на стаята, където няма пряка слънчева светлина, важно е наблизо да има поне един свободен контакт.
Аквариумът трябва да се сложи на равна повърхност, за предпочитане върху поставка или шкаф, не направо на пода, за да намалите опасността от инциденти. Преди да започнете да пълните с вода аквариума, е добре да се уверите, че шкафът ще издържи на натоварването. Формулата, по която се изчислява каква ще бъде максималната тежест на аквариума е: броят на литрите + 1 кг на литър вода. Тоест ако сте си купили 120 литров аквариум, шкафът трябва да може да издържа около 250 кг тежест.

изберете перфектната поставка за аквариума си тук...

 << обратно към съдържанието

 

2. Оборудвайте аквариума

Основните елементи от оборудването на аквариума са:

 1. осветление - лампи или осветително тяло можете да изберете тук >>
 2. филтър - предложения...
 3. нагревател - предложения...
 4. помпа за въздух - предложения...
 5. термометър - предложения...

Тези компоненти са включени безплатно в предлаганите от нашия сайт оборудвани аквариуми - вижте подробности тук...

2.2. Декорирайте аквариума си

Като всеки дом, и аквариумът се нуждае от мебелировка. След като монтирате нагревател, филтър и система за въздух, можете да започнете да украсявате дома на рибките си!

Започнете с дънния субстрат - добре е да го положите на по-дебел слой в задната част на аквариума, а в предната - на по-тънък. Подходящи за дъното са дребните камъчета и пясък, цветът изберете по свой вкус. Можете да поставите върху дъното красиви корени, клони и камъни - естествени или изкуствени. Дънният субстрат трябва да бъде много добре измит, а камъните и клоните - добре почистени, дори преварени.

Много красив ефект се получава, когато използвате заден фон за аквариума си.
Висококачествен заден фон на аквариума можете да изберете тук >>>>

2.3. Растения
Ако смятате да засаждате растения, необходимо е да им осигурите хранителни вещества: TETRA предлага специален субстрат - активатор Tetra Plant Complete Substrate >> - готов за ползване концентриран субстрат, съдържащ всички необходими вежества и хумус - осигурява правилно развитие на растенията за дълъг период. Разбира се, можете да предпочетете изкуствените растения - копринени, пластмасови, и т.н - при това положение няма да има нужда да ги подхранвате. Красиви изкуствени растения можете да изберете тук >>>

2.4. Алджи
За да избегнете появата на водорасли-алджи, които влошават качеството на водата, разпръснете по дъното препарата Tetra Aqua Nitrate Minus >> - той ще предотврати развитието на алджи за период от поне 12 месеца. Това ще подобри качествата на водата и намалява много грижите за аквариума.

2.5. Водата
Напълнете половината от аквариума с вода и прибавете Tetra Aqua Aqua Safe >> във водата, за да я приготвите за обитателите и. Другата половина от водата, TETRA съветва да бъде прибавена след засаждане на растенията.

2.6. Растенията
Подрежете корените и отстранете всички загнили части от растенията преди да ги посадите. След засаждането допълнете аквариума с вода, пуснете техническото оборудване в действие и добавете Tetra Plant Crypto >> към водата - препарат, осигуряващ нормален растеж и развитие на растенията. Можете да използвате също Tetra Plant Planta Min >>.

2.7. Подготовка за идването на рибките
Трябва да изчакате една-две седмици преди да пуснете рибките - това е времето, необходимо, за да се развият филтриращите микроорганизми и бактерии в аквариума. Ако добавите Tetra Aqua Bactozym >> във водата обаче, можете да пуснете първите рибки след 24 часа.

<< обратно към съдържанието 

3. Посрещнете рибките !

3.1. Температура
Температурата на водата трябва да бъде съобразена с нуждите на обитателите. Повечето тропически риби и растения живеят при температура между 20 и 28 градуса, но някои изискват по-висока или по-ниска температура.
За аквариуми, населени с естествени растения, идеалната температура е между 25-26 градуса. Изборът на нагревател е лесен - на един литър вода е нужен един ват, тоест за аквариум с обем 100 литра се препоръчва нагревател с мощност 100 вата. Нагревателят се поставя вертикално там, където има най-висока циркулация на водата, Нагревател изберете тук >>>

Аклиматизация

За да не изпаднат рибките в шок при пускането си в аквариума, първо трябва да ги аклиматизирате. През 5 минути прибавяйте по малко аквариумна вода в опаковката, в което сте ги купили. Когато опаковката се напълни с вода и са минали поне 30 минути, рибките вече могат да бъдат пуснати в аквариума. Не изливайте вътре водата от опаковката.

3.2. Филтрираща система

Аквариумът трябва да е оборудван с подходяща за обема му филтрираща система. Съществуват вътрешни и външни филтри. Компактните вътрешни филтри се използват в по-малки по обем аквариуми. Външните филтри се поставят на аквариума, в шкаф под или встрани от аквариума. Филтрираща система за вашия аквариум можете да изберете тук >>>

Най-добрите филтриращи системи предлагат комбинация от механична, биологична и химическа филтрация.
Механична - гъби или фибри, през които преминава водата за първично почистване;
Биологична: керамични рингове, набраздени топчета, приютяващи жизнено важни бактерии, които трансформират токсичните субстанции в нитрати.
Химична: Активен въглен или зеолит, адсорбира разтворените във водата вредни субстанции.

3.3. Обогатяване на водата с кислород

Висококачествен компресор за въздух за своя аквариум можете да изберете тук >>>
Компресорът за въздух се поставя извън аквариума, и чрез шлаух се свързва с камъче за въздух, което стои вътре в аквариума - на дъното, или заровено в дънните камъчета, и аерира водата.

 << обратно към съдържанието

4. Хранене на рибките

Простото и ефективно правило за хранене на рибките гласи:

Давайте им толкова храна, колкото могат да изядат в рамките на около 90 секунди. Добре е да се хранят веднъж или 2 пъти на ден.
Не ги хранете прекалено много. Останалата в аквариума неизядена храна може, от една страна, да блокира филтъра, а от друга - да се превърне в токсични за рибките отпадъци, когато се разложи.

Постарайте се да почистите аквариума (с мрежа да аквариум) от останалата неизядена храна.

Общо-взето е по-добре да давате 2 пъти на ден на рибките си по малко храна, която те да изядат веднага, отколкото веднъж на ден - много храна.

Новоизлюпените рибки, разбира се, трябва да се хранят по-често. Същото се отнася и за тревопасните рибки, които в естествената си среда пасат по цял ден. Освен готовата храна, добре е в аквариума е добре да има и свежа зеленина, от която да могат да похапват.

храна за рибките си можете да изберете тук >>>

<< обратно към съдържанието 

5. Поддържане на здравословна среда

Веднъж стартиран вашия аквариум изисква минимално време и усилия, за да изглежда атрактивен и неговите обитатели да са здрави.

Ежедневно:

 • Проверявайте температурата на водата;
 • Проверявайте поведението на рибите
 • Отстранявайте едрите отпадъци, мъртви листа и др;
 • Проверавайте дали филтъра, помпата и останалите технически компоненти функционират добре;
 • Хранете рибките и отстранявайте неизядената храна;

Ежеседмично:

 • Правете тестове за качеството на водата;
 • Сменяйте част от водата;
 • Чистете кондензната тавичка;

Ежемесечно:

 • Сменяйте 20-30% от водата
 • Почиствайте филтъра, при необходимост
 • Почиствайте нагревателя с мека кърпа
 • Почиствайте вътрешното стъкло на аквариума - с магнитна гъба >
 • Проверявайте pH и dH - с тестове за аквариум >
 • Проверявайте нивата на амоняк, нитрати и нитрити;
 • Отстранявайте наслояванията върху дънния субстрат - със сифон >
 • Подрязвайте твърде порастналите растения;

Средства за почистване на аквариума можете да намерите тук >>>

<< обратно към съдържанието

Design Bg-Pet.com 2005    All Rights Reserved